Zonnepanelen zijn de laatste jaren enorm populair. De prijzen voor stroom zijn aan verandering onderhevig. Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) houdt de energieprijzen ieder jaar bij. In de periode van 1996 tot en met 2010 is de prijs van elektriciteit van index 100 naar 267 gestegen. Dat is een behoorlijke stijging. Toch zijn de prijzen voor dag- en nachtstroom in de jaren na 2010 behoorlijk gedaald. Stroom lijkt dus eerder goedkoper geworden dan duurder. Schijn bedriegt! Jaar over jaar wordt de energiebelasting op stroom verhoogd. Van 2014 naar 2015 is de energiebelasting boven de 10.000 kWh per jaar zelfs met 8,8% verhoogd.
Steeds meer consumenten en bedrijven kijken of het energieverbruik kan worden teruggebracht. Het energieverbruik verminderen is al lang geen “geiten wollen sokken” onderwerp meer. Een toenemend aantal consumenten en bedrijven wil “consuminderen”. Als je als consument of bedrijf al je mogelijkheden voor energiebesparing en consuminderen hebt bereikt, dan is de volgende stap om groene energieproducent te worden. Met zonnepanelen op je dak heb je de mogelijkheid je totale elektriciteitsgebruik zelf op te wekken. Een zonnepaneel heeft nauwelijks onderhoud nodig, een zonnepaneel maakt geen geluid, stinkt niet en is makkelijk te plaatsen op ieder dak. Daarnaast heeft deze schone en duurzame energiebron geen nadelen.
In principe kan men zonnepanelen op allerlei locaties plaatsen. Zowel op daken als op land zijn er mogelijkehden om ze te plaatsen. Om zonnepanelen te plaatsen op daken zijn er ook weer verschillende mogelijkheden, zonnepanelen kunnen worden geplaatst op een schuin dak, ze kunnen verwerkt worden in een schuin dak, ze kunnen worden geplaatst op een plat dak, ze kunnen worden gemonteerd aan de gevel en ze kunnen worden gemonteerd als afdak. Het doel dat u voor ogen heeft met de zonnepanelen is bepalend in de keuze van de hoeveelheid te plaatsen zonnepanelen. Wilt u alle energie gaan opwekken met zonnepanelen of wilt u slecht een deel van uw energieverbruik vervangen door zonne-energie? De berekening die daarbij kan helpen is het aantal Watt piek van de zonnepanelen te vermenigvuldigen met de factor 0.85, op deze manier ziet u hoeveel kWh het zonnepaneel per jaar opwekt. Aan de hand van de verwachtte kWh productie per jaar per paneel kunt u uitrekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om in uw behoefte te voorzien.